Kuhmon Yhteislukion Kannatusyhdistys ry

HISTORIAA

Kuhmon Yhteislukio on toiminut vuosikymmenien ajan kuhmolaisten nuorten tärkeimpänä opinahjona. Lukion kautta moni nuori on saanut tarvittavat edellytykset jatkaa opintojaan yliopistoissa ja muissa ammatillisissa oppilaitoksissa. Kun lukion 50-vuotisjuhla alkoi lähestyä, heräsi entisissä lukion kasvateissa ajatus tehdä jotain opinahjonsa hyväksi. Tämän johdosta perustettiin Kuhmon yhteislukion kannatusyhdistys 21. heinäkuuta 2001. Perustavassa kokouksessa oli mukana 7 akateemisesti koulutettua entistä lukiolaista. Puheenjohtajaksi valittiin Kuhmoon asettunut Osmo Kettunen ja varapuheenjohtajaksi Unto Heikura.

Kannatusyhdistyksen tehtäväksi määriteltiin olla yhdyssiteenä entisten lukion opiskelijoiden ja ylioppilaiden välillä ja kaikin mahdollisin keinoin tukea nykypäivän lukiota. Ensimmäiseksi tehtäväkseen se otti laatia matrikkelijulkaisu vuosien 1958-1968 ylioppilaista. Kirjan tietojen kerääminen tehtiin talkootyönä. Kirjaan tuli myös lukion alkuhistoria, jonka laati lukion eläkkeellä oleva rehtori Markus Ala-Heikkilä ja muisteluksia sekä valokuvia alkuajoilta. Kirjan kokoamisen ja julkaisukuntoon saattamisen suoritti kirjailija-opettaja Unto Heikura. Vuonna 2004 Hämeenlinnassa Karisto Oy:n kirjapainossa painettu kirja oli valmiina sopivasti ennen vuoden 2005 helmikussa pidettäviä 50-vuotisjuhlia.

Kuhmon yhteislukion juhlaseminaati "Kuhmo eilen, tänään ja huomenna" pidettiin Kuhmo-talon Lentua-salissa 26.2.2005. Puhujina oli 1958-68 lakin saaneita menestyneitä henkilöitä. Tilaisuudessa oli kaikkiaan 15 esitystä.

Yhdistyksen toiminta jatkui juhlien jälkeenkin. Tarkoitus oli edistää julkaisutoimintaa uuden matrikkelin muodossa ja olla lukion tukena monissa sen toimissa ja ongelmien ratkaisuissa.

Uusi matrikkeli julkaistiin sitten heinäkuussa 2009. Sen kasaamisessa käytettiin palkattua työvoimaa, taittajana toimi Virva Ryynänen. Matrikkeliin kerättiin tiedot v. 1969-71 ylioppilaista.

Kuhmon yhteislukion kannatusyhdistyksen jäsenmäärä on pyörinyt vähän yli sadassa. Mukana on lukion entisiä oppilaita ja opettajia. Jäsenmaksu on ollut koko ajan 10 euroa. Vuonna 2015 järjestettiin 60-vuotisjuhlat ja julkaistiin uusi matrikkeli.

Puheenjohtajat
Osmo Kettunen
Unto Kettunen
Timo Suutari